مقدمه
به طور کلي شيوع ويروس کرونا؛ مخصوصا در ابتداي اين اپيدمي، تاثير زيادي بر تمام جراحي هاي پلاستيک از جمله جراحي بيني در مشهد داشت از سوي ديگر، دورکاري بسياري از کارمندان و غيرحضوري بودن مدارس و دانشگاهها و داشتن وقت اضافه در دوران قرنطينه، تمايل به انجام جراحي هاي زيبايي را بيشتر کرده است و اين عمل ها در حال حاضر در بسياري از مراکز درماني با رعايت دقيق پروتکلهاي بهداشتي در حال انجام است. اما اکنون بعد از گذشت تقريبا بيست ماه از اپيدمي اين ويروس در کشور، اين سوال مطرح ميشود که عمل هاي زيبايي در دوران کرونا چگونه صورت مي گيرد؟
آيا جراحي بيني مي تواند باعث ابتلا به کرونا شود؟
آيا قبل از جراحي بيني بايد واکسن زد يا بعد از آن؟
تست کرونا قبل از جراحي بيني به چه صورت است؟
در اين مقاله به تمامي اين سوالات پاسخ داده شده است
تاثير اپيدمي ويروس کرونا بر ميزان عمل هاي بيني
مي دانيم که جراحي زيبايي بيني در مشهد يا همان رينوپلاستيدر مشهد يکي از رايجترين عملهاي پلاستيک است و غالباً متقاضيان زيادي دارد. از آنجا که ويروس کرونا عمدتاً از راه هاي هوايي و تنفسي منتقل مي شود و در انتهاي بيني زندگي مي کند، اين موضوع مي تواند نگراني هايي را در مورد انجام عمل هاي بيني ايجاد کند. در آغازين روزهاي شيوع کرونا در جهان، اميد ميرفت که با گرم شدن هوا، قدرت انتقال ويروس کاهش يابد. اما بعد از گذر از فصل گرم نيز رفتار ويروس تغيير نکرد و شاهد جهشهاي بيشتري از آن بوديم. در اين شرايط، عملهاي زيبايي که مدتي به تعويق افتاده بود، با رعايت همه پروتکلهاي بهداشتي مجدداً از سر گرفتهشد که البته اجراي دقيق اين پروتکل ها، بسيار حائز اهميت است. هم اکنون نيز در ايران صدور مجوز عمل هاي زيبايي در ايام کرونا، به پزشک جراح و همچنين دستورات دانشگاه علوم پزشکي هر استان بستگي دارد.
آيا انجام عمل رينوپلاستي مي تواند باعث ابتلابه کرونا شود؟(عمل بيني در دوران کرونا)
خير! بايد به اين نکته توجه داشت که در شرايط کرونايي، انجام هرگونه جراحي بدون انجام تست کرونا امکان پذير نيست. بنابراين کليه مراکز جراحي اعم از بيمارستان و کلينيک موظفاند از ورود افراد فاقد تست منفي کرونا ممانعت به عمل بياورند. همچنين به منظور حفظ سلامت پزشک و جلوگيري از گسترس ويروس در بين تيم جراحي، اقدامات بهداشتي خاصي روزانه انجام مي شود. ضدعفوني و گندزدايي مداوم مراکز جراحي و کلينيک ها از جمله تدابيري است که ريسک جراحي بيني در شرايط کرونا را تا حدود خيلي زيادي کاهش ميدهد.
انجام تست کرونا و غربالگري هاي لازم قبل از عمل بيني به چه صورت است؟
همه متقاضيان انجام عمل بيني در دوران کرونا بايد قبل از عمل، آزمايشهاي تجويزشده توسط جراح خود را به طور کامل انجام دهند. پس از شيوع ويروس کرونا در کشور، آزمايش کرونا نيز به ليست آزمايشهاي ضروري قبل عمل اضافه شده و همانطور که پيشتر گفتيم، انجام جراحي بدون نتيجه منفي اين تست ممکن نيست. تعيين نوع آزمايش کرونا به نظر پزشک و مرکز جراحي شما بستگي دارد، اما از آنجا که رفتار دقيق ويروس کرونا، مشخص نيست ونحوه واگيري و استقرار اين ويروس روي سطوح و درمان آن مشخص نشده، بايد در مقاب لاين ويروس احتياط بسياري به ويژه هنگام اعمال جراحي داشت. به همين منظور انجمن جراحان پلاستيک و زيبايي، براي پيشگيري از شيوع و يا انتقال کرونا ويروس حين جراحي، آييننامههايي را تهيه کرده است. در اين خصوص انجام يک سري آزمايشات از جمله LDH، ESR، CRP، CBC، لازم و ضروري است. در صورتي که بيمار داراي علائم کوويد19 مثل تب يا سرفه باشد و يا سابقه تماس با بيماران کرونايي را در روزهاي گذشته داشته باشد، بايد تست هاي لازم و يا سيتي اسکن ريه نيز انجام شود و همچنين بيمار توسط متخصص داخلي يا عفوني ويزيت و بررسي شود. در اکثر مواقع از بيماران خواسته ميشود تا براي اطمينان از عدم ابتلاي خود به ويروس کرونا آزمايش پي سي آر (PCR) انجام دهند. در عين حال بعضي از جراحان نتيجه آزمايش خون و عدم وجود عفونت در خون بيمار را ملاک قرار ميدهند.
آيا کساني که عمل بيني انجام مي دهند، براي تست کرونا با مشکل مواجه مي شوند؟
اين موضوع بستگي به اين امر دارد که بيني چه زماني جراحي شده باشد و اگراين عضو به تازگي طي دو هفته تا يک ماه گذشته مورد عمل جراحي قرار گرفته باشد، به دليل زخمها و ورمي که در آن وجود دارد، فرد هنگام دادن تست دچار مشکل ميشود، اما با گذشت زمان و خوب شدن زخمها هنگام آزمايش مشکلي براي فرد به وجود نميآيد. در بعضي موارد ممکن است افرادي که سابقه عمل بيني دارند، بر اثر جراحي که انجام داده اند، در بينيشان چسبندگي و يا انحراف داشته باشند که اين عوامل مانع از رسيدن سوآپ تست به داخل بيني ميشود، اما در صورتي که عمل جراحي به درستي انجام شده باشد راه بيني باز است و افراد هنگام دادن تست کرونا دچار با مشکل خاصي رو به رو نميشوند. در افرادي که قبل از جراحي با مشکلاتي نظير انحراف مواجه بودند در صورتي عمل به درستي انجام شده باشد دادن تست کرونا راحتتر هم ميشود.
واکسن کرونا و عمل بيني
از آن جا که اين روزها ويروس در کشور شدت بيشتري يافته و همه مردم در حال تزريق واکسن هستند، ممکن است براي افرادي که قصد انجام عمل بيني در دوران کرونا دارند اين سوال پيش بيايد که قبل عمل بيني واکسن کرونا بزنيم يا بعد عمل بيني؟ و اين که آيا امکان انجام جراحي بيني بين دو دوز واکسن وجود دارد؟ بنا به توصيه متخصصين، چنانچه بيمار دوز دوم واکسن کرونا را تزريق کرده باشد، بهتر است جراحي بيني را بعد ده روز انجام دهد، چرا که طي چند روز پيش از عمل جراحي، تزريق واکسن ممکن است سبب بدندرد، تب و علائم ديگري شود که انجام عمل جراحي را با مشکل مواجه کند. برخي پزشکان نيز توصيه کردهاند که بهتر است بين تزريق دوز دوم واکسن کرونا و عمل بيني حدود چهارده روز فاصله وجود داشته باشد. در حال حاضر انواع مختلفي از واکسن چه به صورت وارداتي و چه توليد داخل ارائه ميشوند و هر کدام از آنها طي بررسي هاي علمي در زمان محدودي که در اختيار بوده ايمني قابل قبولي را ايجاد کرده است. بررسي هاي انجام شده در سطح دنيا نشان مي دهد که واکسيناسيون عليه کرونا پيش از انجام جراحي به کاهش قابل توجه خطر ابتلا به موارد شديد کرونا در زمان بستري و پس از عمل جراحي ميانجامد و از سوي ديگر مي دانيم که در صورت ابتلا به بيماري کرونا، خطر بيهوشي و مشکلات ريوي پس از آن تا يک ماه بسيار بالاتر از حالت عادي خواهد بود. بنابراين بهتر است افرادي که کانديد جراحي بيني هستند، در انجام واکسيناسيون ترديد و تاخير نداشته باشند.
عمل هاي بيني در زمان شيوع کرونا، براي چه کساني ممنوع است؟
• افرادي که طي دو هفته گذشته با بيماران کرونايي در تماس بوده اند. • افرادي که به تازگي مبتلا به کرونا ويروس شده و مراحل درماني را طي کرده اند. • افرادي که در زمان درخواست جراحي بيني، اعضاي خانواده آن ها به دليل بيماري کرونا همزمان در مرکز جراحي بستري هستند. • افراد دچار نقص ايمني و تحت درمان مزمن با کورتن • افرادي که در حال شيمي درماني مي باشند. • افراد داراي سابقه بدخيمي و پيوند اعضا • افراد با سابقه بيماري هاي قلبي، تنفسي، فشار خون بالا و ديابت • کودکان زير ده سال و افراد بالاي شصت سال • افراد با وزن بالا ياداراي بي ام آيبالاتر از چهل
ويدئو رضايت بيمار از ماهرترين جراح بيني در مشهد ( دکتر مهدي غلامي)
رعايت پروتکل هاي لازم براي کلينيک هاي جراحي و اتاق هاي عمل (عمل بيني در دوران کرونا)
• چيدمان صندلي هاي کلينيک در اتاق انتظار با رعايت فاصله اجتماعي هست. • نوبت بيماران از قبل و به صورت تلفني به آن ها اطلاع رساني مي شود که به هنگام حضور حداقل تماس و ارتباط بين مراجعه کنندگان و افراد وجود داشته باشد. • همچنين کليه سطوح ومکان تردد بيماران و همراهان شان ضدعفوني و شستشو مي شوند. • بستري بيماران جهت جراحي زيبايي بيني در بخش با فاصله زماني و مکاني حداکثري و کاهش ارتباط بين بيماران و همراهان صورت مي پذيرد و از وسايل يکبار مصرف براي هر بيمار بايد استفاده مي شود. • تردد همراهان و پرسنل درماني در بخش هاي بستري به حداقل رسانده مي شود. • ترخيص بيماران بعد از عمل جراحي در کمترين زمان لازم صورت مي پذيرد. • فواصل زماني منظم بين اعمال جراحي بايد انجام شود که در اين فاصله ضدعفوني سطوح و تجهيزات اتاق عمل صورت گيرد. • بعد از هر عمل جراحي بيني تمام سطوح و تجهيزات اتاق عمل مرتبا شستشو مي شوند. • از وسايل يکبار مصرف استفاده مي شود. ( مثل لوله هاي بيهوشي، لوله هاي خرطومي، ماسک يکبار مصرف) همچنين ازفيلترهاي آنتي باکتريال استفاده مي شود. اما مهم ترين مسئله اين است که بعد از عمل وضعيت بيمار از بابت علائم مرتبط با بيماري کرونا، دو مرحله ( 48 ساعت اول و پنج روز بعد از عمل جراحي)،حتماً کنترل و بررسي شده و در صورت احتمال ابتلا به ويروس، بيمار به سيستم درماني ويژه بيماران کروناييمنتقل شود.
نتيجه گيري
در شرايط همه گيري کرونا، لازم است که تمامي جراحي ها اعم از نيمه ضروري يا غيرضروري، در حداقل زمان ممکن يعني طي دو تا سه ساعت انجام شود. چرا که طي عمل تنفس بيمار به دستگاه ونتيلاتور متصل است که در صورت ابتلاي بيمار به کروناي بي علامت، اين امر مي تواند خطرناک باشد و يا اصلاً ويروس از راه ونتيلاتور به بيمار منتقل شود. بنا به گفته متخصصين، در صورتي که پروتکلهاي بهداشتي جهت انجام جراحيهاي زيبايي کامل و دقيق رعايت شود، جراحي زيبايي مطلقاً خطري براي فرد مورد نظر نخواهد داشت البته بايد در نظر گرفت که انجام جراحيهاي زيبايي سنگين در شرايط کنوني بهتر است انجام نگيرد. اما جراحي بيني جزو جراحيهاي پيچيده زيبايي و عمل هاي سنگين به حساب نمي آيد و با رعايت پروتکلهاي بهداشتي انجام اين جراحي بلامانع است. دوران قرنطينه کرونا نيز، شرايط استراحت بعد از عمل را در منزل بسيار راحت تر مي کند. چرا که علاوه بر يک هفته استراحت، بيمار لازم است که تا مدتي فعاليت هاي خود را به شدت محدود کند و با وجود امکان دورکاري يا مراجعات غير حضوري، مي توان دوران نقاهت را راحت تر طي کرد.