جراحي ايمپلنت دندان، عملي است که در آن ريشه دندان را با پيچ هاي فلزي و دندانهاي از دست رفته يا آسيب ديده را با دندانهايي مصنوعي جايگزين مي کنند که هم به لحاظ ظاهري و هم از نظر عملکرد بسيار شبيه به دندان هاي طبيعي هستند.
جراحي ايمپلنت دندان، ميتواند جايگزين مناسبي براي دندان هاي مصنوعي و بريج باشد و زماني که فقدان ريشه هاي دندان اصلي اجازه نمي دهند که دندان هاي مصنوعي به خوبي در دهان جاي گيرند، جراحي کاشت دندان گزينه خوبي محسوب مي شود.
نحوهي انجام اين جراحي، به نوع ايمپلنت و وضعيت استخوان فک بستگي دارد. جراحي ايمپلنت دندان مي تواند شامل چندين مرحله باشد.
مزيت اصلي ايمپلنت دندان اين است که دندانهاي مصنوعي کاشته شده را پشتيباني ميکند تا استخوان فک بهخوبي اطراف ايمپلنت را بگيرد.
از آنجا که ممکن است استخوان فک براي ترميم شدن به زمان زيادي نياز داشته باشد، فرايند جراحي ايمپلنت دندان هم ميتواند چند ماه طول بکشد.
چرا جراحي ايمپلنت دندان انجام مي شود؟
ايمپلنت هاي دنداني را از طريق جراحي، داخل استخوان فک کار مي گذارند که نقش ريشه دندان را ايفا ميکند. از آن جا که تيتانيوم ايمپلنت با استخوان فک جوش ميخورد، ايمپلنت تکان نميخورد، صدا نميدهد و مثل دندان مصنوعي و بريج به استخوان فک آسيب نمي رساند.
علاوه بر اين، مواد ايمپلنت مثل دندان هاي طبيعي يا مصنوعي عادي، فرسوده نميشود.
به طور کلي، در شرايط زير جراحي ايمپلنت براي شما مناسب خواهد بود:
- اگر يک دندان يا بيشتر را از دست داده باشيد.
- اگر استخوان فک شما به رشد کامل رسيده باشد.
- اگر استخوان فک براي حمايت ازايمپلنت به قدر کافي قوي باشد.
- اگر بافتهاي دهان سالم باشند.
- اگر بيماري خاصي نداريد که بر روي ترميم استخوان فک تاثير بگذارد.
- اگر نمي توانيد يا نميخواهيد از دندان مصنوعي استفاده کنيد.
- اگر مي خواهيد گفتارتان بهبود يابد.
- اگر مي توانيد چندين ماه براي اين پروسه زمان بگذاريد.
- اگر سيگار نمي کشيد و دخانيات مصرف نمي کنيد.
- ايجاد عفونت در محل کاشتايمپلنت
- آسيب و صدمه به ساختار بافتهاي کناريايمپلنت مثل دندانها يا عروق خوني
- آسيب هاي عصب دندان که ميتواند باعث درد يا بي حسي دندانهاي طبيعي، لثه ها، لب ها يا چانه گردد.
- مشکلات سينوسي؛ زمني که ايمپلنتدر فک بالا کاشته مي شود، در يکي از حفره هاي سينوس برآمدگي ايجاد مي کند.
- بررسي و معاينات کامل دهان و دندان: ممکن است نياز باشد که از دندانها و آرواره تان تصاوير اشعه ايکس يا تصاوير سه بعدي تهيه شود تا الگوي دهان و دندانها مشخص شود.
- بررسي سابقه پزشکي و بيماري هاي شما: لازم است که پزشک را از بيماري هايي که به آن مبتلا هستيد و داروها و مکمل هايي که مصرف مي کنيد، اعم از داروهاي تجويزي يا بدون نسخه، مطلع سازيد. اگر دچار مشکلات قلبي هستيد و يا عمل هاي ارتوپدي انجام داده ايد، پزشک مي تواند قبل از عمل براي شما آنتي بيوتيک تجويز کند تا از بروز عفونت جلوگيري شود.
- برنامه درماني: عوامل و فاکتورهايي مثل تعداد دندان هايي که بايد کاشته شوند و همچنين وضعيت فک و ساير دندان هايتان در تعيين روش درمان نقش دارند.
- کشيدن دندان آسيب ديده
- پيوند استخوان فک (در صورت نياز)
- جايگذاري ايمپلنت دندان
- فرايند رشد و ترميم استخوان
- قرار دادن اتصال
- جايگذاري دندان مصنوعي جديد
- ورم کردن صورت و لثهها
- کبود شدن پوست و زخم شدن لثهها
- درد
- خونريزي خفيف
- رعايت نظافت دهان و دندان: درست مثل دندانهاي طبيعي، دندانهاي کاشته شده هم نياز به مراقبت دارند. ميتوانيد با مسواک زدن، نخ دندان کشيدن و شستن دهان عمر آنها را بيشتر کنيد.
- مراجعات منظم به دندانپزشک: چند ماه يک بار ازدندانپزشک براي بررسي و معاينه دهان و دندانهايتان وقت بگيريد.
- عادات مضر و آسيب زننده را کنار بگذاريد: از جويدن چيزهاي سفت خودداري کنيد. همچنين تنباکو و کافئين ميتوانند براي دندانها مضر باشند. اگر مشکل دندان قروچه داريد آن را درمان کنيد.