آنچه در این مقاله می‌‌خوانید
  • مدیر
  • ١٠٣ بازدید
  • ١٣٩٨-١١-٠١
جراحي ايمپلنت دندان، عملي است که در آن ريشه‌ دندان را با پيچ‌ هاي فلزي و دندان‌هاي از دست رفته يا آسيب ديده را با دندان‌هايي مصنوعي جايگزين مي کنند که هم به لحاظ ظاهري و هم از نظر عملکرد بسيار شبيه به دندان هاي طبيعي هستند. جراحي ايمپلنت دندان، مي‌تواند جايگزين مناسبي براي دندان هاي مصنوعي و بريج باشد و زماني که فقدان ريشه هاي دندان اصلي اجازه نمي دهند که دندان هاي مصنوعي به خوبي در دهان جاي گيرند، جراحي کاشت دندان گزينه خوبي محسوب مي شود. نحوه‌ي انجام اين جراحي، به نوع ايمپلنت و وضعيت استخوان فک بستگي دارد. جراحي ايمپلنت دندان مي تواند شامل چندين مرحله باشد. مزيت اصلي ايمپلنت دندان اين است که دندان‌هاي مصنوعي کاشته شده را پشتيباني مي‌کند تا استخوان فک به‌خوبي اطراف ايمپلنت را بگيرد. از آن‌جا که ممکن است استخوان فک براي ترميم شدن به زمان زيادي نياز داشته باشد، فرايند جراحي ايمپلنت دندان هم مي‌تواند چند ماه طول بکشد. چرا جراحي ايمپلنت دندان انجام مي شود؟ ايمپلنت هاي دنداني را از طريق جراحي، داخل استخوان فک کار مي گذارند که نقش ريشه دندان را ايفا مي‌کند. از آن‌ جا که تيتانيوم ايمپلنت با استخوان فک جوش مي‌خورد، ايمپلنت تکان نمي‌خورد، صدا نمي‌دهد و مثل دندان مصنوعي و بريج به استخوان فک آسيب نمي رساند. علاوه بر اين، مواد ايمپلنت مثل دندان هاي طبيعي يا مصنوعي عادي، فرسوده نمي‌شود. به طور کلي، در شرايط زير جراحي ايمپلنت براي شما مناسب خواهد بود:
  • اگر يک دندان يا بيشتر را از دست داده باشيد.
  • اگر استخوان فک‌ شما به رشد کامل رسيده باشد.
  • اگر استخوان فک‌ براي حمايت ازايمپلنت به قدر کافي قوي باشد.
  • اگر بافت‌هاي دهان‌ سالم باشند.
  • اگر بيماري خاصي نداريد که بر روي ترميم استخوان فک تاثير بگذارد.
  • اگر نمي توانيد يا نمي‌خواهيد از دندان مصنوعي استفاده کنيد.
  • اگر مي خواهيد گفتارتان بهبود يابد.
  • اگر مي توانيد چندين ماه براي اين پروسه زمان بگذاريد.
  • اگر سيگار نمي کشيد و دخانيات مصرف نمي کنيد.
متخصص جراحي ايمپلنت دندان در مشهد عوارض و خطرات جراحي ايمپلنت دندان نيز مانند هر عمل جراحي ديگر، ممکن است خطراتي به دنبال داشته باشد. اگرچه مشکلاتي که ممکن است در اثر اين جراحي ايجد شود نادر هستند و در اغلب موارد نيز جزئي و قابل درمان مي باشند. اين خطرات احتمالي عبارتند از:
  • ايجاد عفونت در محل کاشتايمپلنت
  • آسيب و صدمه به ساختار بافت‌هاي کناريايمپلنت مثل دندان‌ها يا عروق خوني
  • آسيب هاي عصب دندان که مي‌تواند باعث درد يا بي حسي دندان‌هاي طبيعي، لثه ها، لب ها يا چانه گردد.
  • مشکلات سينوسي؛ زمني که ايمپلنتدر فک بالا کاشته مي شود، در يکي از حفره هاي سينوس برآمدگي ايجاد مي کند.
آمادگي براي جراحي ايمپلنت دندان برنامه ريزي براي جراحي ايمپلنت دندان ممکن است نياز به تخصص هاي گوناگون دهان و دندان داشته باشد و زير نظر چندين متخصص انجام شود: يک متخصص بيماري هاي دهان و دندان، فک و صورت (جراح فک و صورت)، دندانپزشکي که متخصص درمان ساختارهاي حمايتي دندان  (مثل لثه و استخوان ها) است (متخصص پريودنتيست)، دندان پزشک سازنده و طراح هاي دندان هاي مصنوعي (متخصص پروتز هاي دنداني) و همچنين گاهي اوقات نيز يک متخصص گوش و حلق و بيني. از آن‌جا که جراحي ايمپلنت دندان معمولا در چند مرحله صورت مي گيرد، قبل از آن بايد ارزيابي هاي لازم را که شامل موارد زير مي شود، انجام دهيد.
  • بررسي و معاينات کامل دهان و دندان‌: ممکن است نياز باشد که از دندان‌ها و آرواره تان تصاوير اشعه ايکس يا تصاوير سه بعدي تهيه شود تا الگوي دهان و دندان‌ها مشخص شود.
  • بررسي سابقه پزشکي و بيماري هاي شما: لازم است که پزشک را از بيماري هايي که به آن مبتلا هستيد و داروها و مکمل هايي که مصرف مي کنيد، اعم از داروهاي تجويزي يا بدون نسخه، مطلع سازيد. اگر دچار مشکلات قلبي هستيد و يا عمل هاي ارتوپدي انجام داده ايد، پزشک مي تواند قبل از عمل براي شما آنتي بيوتيک تجويز کند تا از بروز عفونت جلوگيري شود.
  • برنامه‌ درماني: عوامل و فاکتورهايي مثل تعداد دندان هايي که بايد کاشته شوند و همچنين وضعيت فک و ساير دندان هايتان در تعيين روش درمان نقش دارند.
براي کنترل درد، حين عمل از آرامبخش و بي حسي موضعي همراه با بيهوشي عمومي استفاده مي شود. مي توانيد با دندانپزشک خود درباره اين که کدام گزينه برايتان بهتر است، مشورت کنيد. تيم پزشکي در خصوص رژيم غذايي قبل از عمل دستورات لازم را به شما ارائه مي دهد. اگر براي جراحي از بيهوشي عمومي استفاده شود، بهتر است شخصي را همراه خود بياوريد تا پس از جراحي شما را به خانه ببرد. ايمپلنت در مشهد از اين عمل چه انتظاري داريد؟ اين عمل معمولا به صورت سرپايي انجام مي شود و شامل مراحل مختلف است که چندين ماه طول مي کشد. بيشتر اين زمان صرف ترميم و صبر کردن براي رشد استخوان‌هاي جديد فک مي‌شود. مراحل اين جراحي عبارتند از:
  • کشيدن دندان آسيب ديده
  • پيوند استخوان فک (در صورت نياز)
  • جايگذاري ايمپلنت دندان
  • فرايند رشد و ترميم استخوان
  • قرار دادن اتصال
  • جايگذاري دندان مصنوعي جديد
کل اين فرآيند، ممکن است چندين ماه طول بکشد. بيشترين زمان بهبودي به رشد استخوان فک اختصاص دارد. با توجه وضعيت شما و مواد  استفاده شده، ممکن است برخي از اقدامات اين جراحي همراه با هم صورت گيرد. پيوند استخوان اگر استخوان فک ضخامت کافي نداشته و يا يا نرم باشد، ممکن است به پيوند استخوان نياز داشته باشيد. جويدن فشار زيادي روي استخوان فک وارد مي‌کند و اگر استخوان نتواند ايمپلنت را نگه دارد، جراحي موفقيت‌آميز نخواهد بود. با پيوند استخوان مي‌توان پشتوانه‌ محکمي براي ايمپلنت ايجاد کرد. استخوان پيوندي را، از قسمت ديگري از فک يا بدن برمي دارند و به فک پيوند مي زنند. ممکن است چند ماه طول بکشد تا استخوان پيوندي به‌ قدر کافي رشد کند. کاشت ايمپلنت دندان در جراحي ايمپلنت دندان، جراح روي لثه يک شکاف ايجاد کرده و آن را باز مي‌کند. سپس در استخوان فک سوراخ‌هايي ايجاد مي‌شود تا ايمپلنت در آن‌ها قرار بگيريد. از آن‌جا که ايمپلنت نقش ريشه‌‌دندان را بازي مي‌کند، بايد کاملا داخل استخوان فک قرار گيرد. در اين مرحله هنوز جاي دندان خالي است. يک نوع دندان مصنوعي موقتي جاي دندان قرار مي‌گيرد تا ظاهر دندان‌ها به هم نريزد. به هنگام خواب و براي نظافت مي‌توان دندان مصنوعي را از دهان خارج کرد. بايد منتظر رشد استخوان بود زماني که ايمپلنت فلزي داخل استخوان فک کاشته مي شود، رشد استخوان آغاز مي گردد. در اين فرايند، استخوان فک رشد مي‌کند و با ايمپلنت جوش مي‌خورد. اين فرايند که ممکن است چند ماه طول بکشد، باعث مي‌شود پايه‌اي محکم براي دندان مصنوعي ايجاد شود. قرار دادن اتصال پس از اين که استخوان به رشد کامل رسيد، ممکن است براي قرار دادن اتصال، به يک جراحي ديگر نياز باشد. تاج دندان در نهايت روي اين اتصال قرار مي‌گيرد. اين جراحي معمولا با بي‌حسي موضعي انجام مي‌شود. در بعضي موارد نيز، اتصال هنگام قرار دادن ايمپلنت روي استخوان فک به آن متصل مي‌شود و در اين حالت نيازي به جراحي دوم نخواهد بود. بعد قرار دادن اتصال، لثه ها بايد طي مدت دو هفته بهبود يابند تا بتوان دندان هاي مصنوعي را در دهان قرار دارد. انتخاب دندان هاي مصنوعي جديد زماني که اتصال بر روي ايمپلنت قرار گرفت، بايد يک يا دو هفته صبر کنيد تا لثه‌ها ترميم شوند. سپس الگوي دندان‌ها و دهان برداشته مي‌شود و از آن‌ها در ساخت تاج دندان مصنوعي استفاده مي‌شود. تاج تا زماني که استخوان فک قوت کافي نداشته باشد کاشته نخواهد شد. دندان مصنوعي دو نوع باز شدني و ثابت دارد. نوع بازشدني شبيه دندان‌هاي مصنوعي معمولي است و شامل دندان‌هاي مصنوعي سفيد به همراه لثه‌ي پلاستيک مي‌شود. اين نوع دندان مصنوعي به اتصال ايمپلنت وصل مي‌شود و مي‌توان براي تعمير يا نظافت به راحتي آن را از دهان خارج کرد. اما نوع ثابت دندان مصنوعي به اتصال ايمپلنت پيچ مي‌شود و آن را نمي‌توان به راحتي باز کرد. در اکثر موارد هر تاج به يک ايمپلنت جداگانه متصل مي‌شود. البته از آن‌جايي که ايمپلنت استحکام زيادي دارد، مي‌توان چند دندان مصنوعي را هم به آن پيچ کرد. پس از جراحي ايمپلنت دندان فرقي نمي‌کند جراحي ايمپلنت دندان در چند مرحله انجام شود، به هر حال ممکن است بعضي موارد زير را تجربه کنيد:
  • ورم کردن صورت و لثه‌ها
  • کبود شدن پوست و زخم شدن لثه‌ها
  • درد
  • خونريزي خفيف
در صورتي که هر يک از اين موارد در روزهاي پس از جراحي شديدتر شوند، بهتر است با جراح خود تماس بگيريد، چون ممکن است به آنتي‌بيوتيک يا مسکن نياز داشته باشيد. پس از هر مرحله از جراحي بايد غذاهاي نرم ميل کنيد تا زخم‌هاي داخل دهان ترميم شوند. معمولا جراحان براي شکاف‌ها از بخيه‌هايي استفاده مي‌کنند که پس از مدتي حل مي‌شوند، در غير اين صورت بايد خود جراح بخيه ها را بکشد. نتايج عمل اغلب عمل هاي ايمپلنت دندان موفقيت آميز هستند. با اين حال، گاهي اوقات استخوان آنطور که بايد به اينمپلنت فلزي پيوند نمي خورد. مثلا سيگار کشيدن ممکن است باعث عدم موفقيت عمل ايمپلنت دندان و يا عوارض ناشي از آن شود. اگر استخوان به اندازه کافي رشد نکند و نتواند از پايه ايمپلنت پشتيباني کند، ايمپلنت را برمي دارند، استخوان را تميز مي کنند و حدود سه ماه بعد دوباره اين جراحي را انجام مي دهند. بعد از اتمام عمل جراحي ايمپلنت دندان و ترميم کامل بافت‌ها، مي‌توانيد با رعايت نکات زير  طول عمرو کارايي ايمپلنت را بيشتر کنيد:
  • رعايت نظافت دهان و دندان: درست مثل دندان‌هاي طبيعي، دندان‌هاي کاشته شده هم نياز به مراقبت دارند. مي‌توانيد با مسواک زدن، نخ دندان کشيدن و شستن دهان عمر آن‌ها را بيشتر کنيد.
  • مراجعات منظم به دندانپزشک: چند ماه يک بار ازدندانپزشک براي بررسي و معاينه دهان و دندان‌هاي‌تان وقت بگيريد.
  • عادات مضر و آسيب زننده را کنار بگذاريد: از جويدن چيزهاي سفت خودداري کنيد. هم‌چنين تنباکو و کافئين مي‌توانند براي دندان‌ها مضر باشند. اگر مشکل دندان قروچه داريد آن را درمان کنيد.
مرجع mayoclinic.org


پست اخیر
بهترين جراح ترميمي بيني در مشهد
بهترين جراح ترميمي بيني در مشهد
١٤٠٣-٠٨-٢٦
آنچه بايد درباره جراحي فک و بهترين جراح فک در مشهد بدانيد
آنچه بايد درباره جراحي فک و بهترين جراح فک در مشهد بدانيد
١٤٠٢-٠٨-١٤
بهترين جراح بيني استخواني در مشهد
بهترين جراح بيني استخواني در مشهد
١٤٠٣-٠٨-٠٧
جراحي بيني - صفر تا صد عمل بيني
جراحي بيني - صفر تا صد عمل بيني
١٤٠٣-٠٧-١٧
بهترين جراح بيني مشهد + نمونه کار
بهترين جراح بيني مشهد + نمونه کار
١٤٠٣-٠٧-١١
بیشتر ...