تفاوت جراحي سپتوپلاستي و رينوپلاستي
سپتوپلاستي (Septoplasty) و رينوپلاستي (Rhinoplasty) دو روش جراحي متفاوت در زمينه تغييرات ساختاري بيني هستند.
به طور خلاصه، سپتوپلاستي براي اصلاح مشکلات تنفسي ناشي از سپتوم انجام ميشود، در حالي که رينوپلاستي براي بهبود ظاهر بيني و تعادل صورت استفاده ميشود. در برخي موارد، اين دو جراحي ممکن است به صورت ترکيبي انجام شوند، به اين شکل که هم تنفس بيمار بهبود مي يابد و هم شکل ظاهري بيني تغيير کند. مهم است که با يک جراح متخصص مشورت کنيد تا نيازها و اهداف شما بررسي شود و روش مناسب براي شما تعيين شود.
سپتوپلاستي چيست؟
سپتوم بيني شامل يک بخش استخواني و يک بخش غضروفي است که دو حفره بيني را از هم جدا مي کند. سپتوم ميتواند خميده يا انحراف داشته باشد و باعث مشکلات تنفسي، تنگي نفس و ساير عوارض مرتبط شود. لازم به ذکر است در موارد زيادي عليرغم وجود انحراف در سپتوم هيچگونه مشکل تنفسي وجود ندارد
براي گرفتن نوبت جراحي سيتوپلاستي و رينوپلاستي
از دکتر مهدي غلامي کليک کنيد
در سپتوپلاستي، جراح بيني با انجام برشها و تنظيمات مورد نياز، سپتوم را به حالت صحيح و مستقيم در ميآورد. اين جراحي به منظور بهبود تنفس، اصلاح تناسب و توازن بيني و کاهش عوارض مربوط به انحراف سپتوم انجام ميشود.
رينوپلاستي چيست؟
رينوپلاستي يا جراحي زيبايي بيني، براي تغيير شکل و ظاهر بيني به منظور بهبود ظاهري يا تعادل صورت انجام ميشود. اين جراحي ميتواند شامل تغيير اندازه بيني، تنظيم نوک بيني و تغيير در زاويه بيني باشد.
در رينوپلاستي، جراح متخصص بيني با استفاده از برشها و تغييرات متناسب با هدف بيمار، به تغيير شکل بيني ميپردازد. اين شامل برش در داخل يا خارج بيني و تنظيم ساختارهاي مختلف مانند استخوان، غضروف و پوست بيني است.
عمل سپتوپلاستي چگونه انجام مي شود؟
عمل سپتوپلاستي جراحي است که به منظور اصلاح سپتوم (ديوار جداکننده بين دو حفره بيني) انجام ميشود. در زير روش عمل سپتوپلاستي را توضيح خواهيم داد:
1. بيهوشي: براي انجام سپتوپلاستي، بيمار به طور کلي تحت بيهوشي عمومي قرار ميگيرد تا در طول جراحي هيچگونه درد را احساس نکند.
2. دسترسي: جراح متخصص بيني با ايجاد برشهاي کوچک در داخل بيني به سپتوم دسترسي پيدا ميکند
3. اصلاح سپتوم: جراح با برش و جدا سازي اصلاح سپتوم را انجام ميدهد. اگر استخوان سپتوم بيني نيز انحراف داشته باشد، ممکن است بخشي از آن نيز اصلاح شود.
4. در صورت لزوم، مداخله در ساير ساختارها: در برخي موارد، جراح ممکن است نياز به مداخله در ساير ساختارهاي بيني داشته باشد. اين شامل تنظيم استخوان بيني است.
5. بستن بخيه ها: پس از اصلاح سپتوم و انجام تغييرات مورد نياز، برشهاي داخلي و خارجي بسته ميشوند. در برخي موارد، قرار دادن تامپون بيني در داخل بيني ممکن است لازم باشد تا ساختارها در موقعيت صحيح قرار بگيرند. بسته به شرايط ممکن است جراح تصميم بگيرد تامپون بيني را از چند ساعت تا چند روز در بيني شما نگه دارد.
6. دوره بازيابي: بعد از عمل سپتوپلاستي، بيمار به اتاق ريکاوري منتقل ميشود و تحت نظر پرستاران قرار ميگيرد.
7. بازگشت به خانه: پس از مدتي کوتاه، معمولاً ميتوانيد از بيمارستان خارج شده و به خانه برگرديد. پزشک شما دستورات مراقبتي و داروهاي لازم را به شما خواهد داد.
مدت بازيابي بعد از سپتوپلاستي ممکن است متفاوت باشد و بستگي به پيچيدگي جراحي و روشهاي بهبودي استفاده شده دارد.
وجه مشترک بين سپتوپلاستي و رينوپلاستي در چيست؟
سپتوپلاستي و رينوپلاستي، دو جراحي بيني هستند که در برخي جوانب اشتراکاتي دارند:
هدف اصلي: هر دو جراحي به طور اصلي براي بهبود عملکرد تنفسي بيني و يا بهبود ظاهري بيني انجام ميشوند. اصلاح سپتوم در سپتوپلاستي بهبود تنفس را ايجاد ميکند، در حالي که رينوپلاستي به تغيير شکل بيني و بهبود ظاهر آن ميپردازد.
فرايند جراحي: هر دو جراحي شامل برشها و تغييرات در ساختارهاي بيني مي شوند. در سپتوپلاستي، اصلاح سپتوم و در صورت لزوم تنظيم ساير ساختارهاي بيني انجام ميشود. در رينوپلاستي، تغييراتي مانند تغيير شکل بيني، تنظيم نوک بيني و تغيير زاويه بيني صورت ميگيرد. برخي از مداخلات مانند کاهش حجم بيني نيز ممکن است در هر دو جراحي انجام شود.
جراحي ترکيبي: در برخي موارد، سپتوپلاستي و رينوپلاستي به صورت ترکيبي انجام ميشوند. به عنوان مثال، اگر بيمار هم با مشکلات تنفسي سپتوم روبرو باشد و هم با ناراحتي از شکل ظاهري بيني، ممکن است پزشک تصميم بگيرد هر دو جراحي را در يک عمل جراحي ترکيب کند تا هم تنفس بيمار بهبود يابد و هم شکل ظاهري بيني تغيير کند.
ريکاوري: در مواردي که سپتوپلاستي و رينوپلاستي به صورت ترکيبي انجام ميشوند، فرايند ريکاوري ممکن است بيشتر و پيچيدهتر باشد. همچنين، در هر دو جراحي، ممکن است در دوره بازيابي برخي از عوارض مانند ورم، خونريزي، درد و ناراحتي وجود داشته باشد.
به هر حال، مهم است که پيش از تصميمگيري در مورد هر يک از اين جراحيها، با پزشک متخصص بيني مشورت کنيد تا بر اساس نيازها و اهداف شما، به شما راهنمايي کند و روش مناسب را براي شما تعيين کند.
آيا هميشه نياز است سپتوپلاستي و رينوپلاستي به صورت ترکيبي انجام شوند؟
نه، سپتوپلاستي و رينوپلاستي هميشه به صورت ترکيبي انجام نميشوند. اين وابسته به نيازها و مشکلات هر فرد به صورت جداگانه است. در برخي موارد، فقط سپتوپلاستي يا فقط رينوپلاستي کافي است تا به نيازهاي بيمار پاسخ داده شود. در برخي موارد ديگر، ترکيب اين دو جراحي ممکن است توسط جراح زيبايي توصيه شود.
براي گرفتن نوبت از دکتر مهدي غلامي کليک کنيد
سپتوپلاستي بيشتر براي اصلاح تنفس بيني و بهبود تنفس انجام ميشود. اگر عمده مشکل بيمار مربوط به تنفس باشد، ممکن است جراح تصميم بگيرد تنها سپتوپلاستي را انجام دهد. طي سيپتوپلاستي در فرم ظاهر بيني شما هيچگونه تغييري رخ نمي دهد و نيازي به چسب زدن يا آتل بيني نيست.
رينوپلاستي به صورت اصلي براي بهبود ظاهر بيني انجام ميشود. اگر بيمار شکايت از شکل نوک بيني، زاويه بيني يا ساير مشکلات ظاهري دارد، ممکن است رينوپلاستي به تنهايي کافي باشد.
به هر حال، در برخي موارد، مشکلات تنفسي و مشکلات ظاهري همزمان وجود دارند و نياز به ترکيبي از سپتوپلاستي و رينوپلاستي را ميطلبند. در اين صورت، جراح به شما توصيه خواهد کرد که هر دو جراحي را در يک عمل جراحي ترکيب کنيد تا هم تنفس شما بهبود يابد و هم شکل ظاهري بيني تغيير کند به اين پروسه سيپتوراينوپلاستي گفته مي شود
چه افرادي به عمل جراحي سپتوپلاستي نياز دارند؟
عمل جراحي سپتوپلاستي به منظور اصلاح تنفس بيني و بهبود عملکرد سپتوم انجام ميشود. افرادي که مشکلات زير را دارند، به عمل جراحي سپتوپلاستي نياز دارند:
انحراف سپتوم: وجود انحراف در سپتوم ميتواند منجر به مشکلات تنفسي شود. انحراف ممکن است باعث بسته شدن يکي از مجراهاي تنفسي، تنگي نفس، سرفه، کاهش حس بويايي و مشکلات ديگر شود. در اين موارد، جراحي سپتوپلاستي براي اصلاح سپتوم و بازگشت به عملکرد طبيعي آن توصيه ميشود.
پيچيدگيهاي سپتوم: ممکن است پيچيدگيهايي مانند پسودوسپتوم (وجود دو قسمت جداگانه در سپتوم) يا سپتوپرفوراسيون (حفره در سپتوم) وجود داشته باشد. اين پيچيدگيها ميتوانند تنفس را مختل کنند و نيازمند جراحي سپتوپلاستي باشند.
ورم مزمن دروني بيني: وجود ورم مزمن داخل بيني ممکن است باعث تنگي نفس و مشکلات تنفسي شود. در برخي موارد، اين ورم به سبب انحراف سپتوم يا عوامل ديگري مثل آلرژيها و التهابات بيني ايجاد ميشود. در اين صورت، جراحي سپتوپلاستي ميتواند بهبود تنفس و کاهش ورم را به همراه داشته باشد.
هيپرتروفي شاخک هاي بيني: هر مجراي بيني حاوي سه شاخک فوقاني، مياني و تحتاني است. هر کدام از اين سه شاخک اگر بزرگتر از سايز نرمال شوند مي توانند باعث انسداد تنفسي شوند. در اين موارد طي جراحي سيپتوپلاستي قسمتي از حجم اين شاخک ها حذف مي شود. به اين پروسه پارشيل توربينکتومي گفته مي شود. لازم به ذکر است حذف کامل شاخکهاي بيني به هيچ وجه توصيه نمي شود و مي توان باعث خشکي، ورم بيني و خونريزي هاي مکرر بيني شود.
براي ديدن نمونه کارهاي جراحي هاي سپتوپلاستي و رينوپلاستي
دکتر مهدي غلامي کليک کنيد
عوارض عمل سپتوپلاستي
عمل جراحي سپتوپلاستي، مانند هر عمل جراحي ديگر، ممکن است عوارضي داشته باشد. برخي از عوارض متداول عمل سپتوپلاستي عبارتند از:
1. درد: پس از عمل سپتوپلاستي، ممکن است درد و ورم در ناحيه بيني تجربه شود. اين علائم معمولاً در چند روز اول بعد از عمل و به تدريج کاهش مييابند. داروهاي تسکين درد معمولاً به شما تجويز خواهند شد.
2. خونريزي: ممکن است پس از عمل جراحي سپتوپلاستي به ندرت خونريزي از بيني تجربه کنيد. اين خونريزي معمولاً در چند روز اول پس از عمل رخ ميدهد و به طور معمول تا حدود يک هفته کمتر ميشود. در صورت خونريزي شديد يا طولانيمدت، بايد به پزشک خود اطلاع دهيد.
3. ورم و کبودي: ورم و کبودي در ناحيه بيني پس از سپتوپلاستي اتفاق ميافتد. اين علائم معمولاً در چند روز اول پس از عمل بيشتر ميشوند و به تدريج کاهش مييابند. استفاده از يخ يا داروهاي ضد التهاب ممکن است به کاهش ورم و کبودي کمک کند.
4. عفونت: گاهي اوقات ممکن است عفونت در محل عمل رخ دهد. علائم عفونت شامل درد شديد، ورم و قرمزي بيشتر از حد معمول، گرمي و خروج ترشحات غير عادي از بيني ميشود. در صورت تجربه هر يک از اين علائم، بايد به پزشکتان اطلاع دهيد.
5. تغييرات حس بويايي: در برخي موارد، عمل سپتوپلاستي ميتواند به تغييرات کوچک در حس بويايي منجر شود. اين تغييرات معمولاً موقتي است و در اکثر موارد بهبود مييابد.
6. ترشح مايع مغزي نخاعي (CSF) : در مواردي که شاخک مياني بزرگ (کونکابلوزا) کوچک مي شود، چون جزئي از استخوان اتموئيد است، ممکن است صفحه غربالي استخوان اتموئيد که جزئي است کف جمجمه است دچار ترک خوردگي شود و تا مدتي مايع مغزي نخاعي شفاف بدون اختيار از بيني تراوش کند. اين شکل اغلب موقتي است و به تدريج خود به خود مرتفع مي شود.
مراقبتهاي قبل از عمل سپتوپلاستي:
1. مشاوره با پزشک: ملاقات با پزشک متخصص بيني و بررسي جزئيات عمل بسيار مهم است. بررسي تاريخچه پزشکي شما، داروهايي که مصرف ميکنيد، و مسائلي که بايد پيش از عمل به پزشک اطلاع دهيد، ضروري است.
2. توقف مصرف داروهاي خاص: پزشک شما ممکن است قبل از عمل بخواهد تا مدتي قبل از آن، مصرف برخي از داروها را متوقف کنيد. اين ممکن است شامل ضد التهابها و داروهايي باشد که ممکن است خونريزي را افزايش دهند. حتماً با پزشک خود درباره داروهايي که در حال استفاده هستيد صحبت کنيد و همه توصيههاي قبل از عمل را رعايت کنيد.
3. رعايت راهنماييهاي قبل از جراحي: پزشک شما ممکن است قبل از عمل سپتوپلاستي راهنماييهاي خاصي را به شما بدهد. اين ممکن است شامل خوردن يا نخوردن غذا و مايعات خاصي قبل از عمل و توصيههاي ديگر باشد. حتماً راهنماييهاي پزشک را دقيقاً دنبال کنيد.
مراقبتهاي بعد از عمل سپتوپلاستي:
1. استراحت : پس از عمل سپتوپلاستي، استراحت کافي و مراقبت از بيني بسيار مهم است. دستورات پزشک خود را در مورد استفاده از بانداژ، قرار دادن يخ، نحوه خوابيدن و محدوديت فعاليتهاي جسماني رعايت کنيد.
2. مصرف داروها: پزشک شما ممکن است داروهاي تسکين درد، ضد التهابها و آنتيبيوتيکها را براي شما تجويز کند. حتماً دستورات مربوط به مصرف داروها را دقيقاً دنبال کنيد و در صورت نياز به هرگونه دارو يا تغيير در دستورات، با پزشک خود تماس بگيريد.
3. مراقبت از بيني: در طول فرآيند بهبودي، ناحيه بيني بايد مورد مراقبت قرار گيرد. پاکسازي بيني به آرامي با استفاده از محلولهاي نمکي خاص و دستورات پزشک انجام شود. همچنين، قرار دادن يخ بر روي ناحيه بيني در 48 ساعت اول ميتواند به کاهش تورم کمک کند.
4. دنبال کردن دستورات پزشک: مهمترين مراقبت بعد از عمل سپتوپلاستي، دنبال کردن کامل دستورات و راهنماييهاي پزشک است. اطمينان حاصل کنيد که همه دستورات درماني و ويزيتهاي پس از عمل را رعايت کنيد.
5. اجتناب از فعاليتهاي جسماني سنگين: در طول دوره بهبودي، بايد از فعاليتهاي جسماني سنگين و ورزشهايي که ممکن است فشار روي بيني ايجاد کنند خودداري کنيد. پزشک شما ممکن است محدوديتهاي خاصي را در مورد ورزش و فعاليتها براي شما تعيين کند.
6. اطلاع رساني به پزشک: در صورتي که هرگونه علائم غيرمعمولي مانند خونريزي شديد، ورم يا درد شديد، عفونت يا هر مشکل ديگري تجربه کرديد، بايد به پزشک خود اطلاع دهيد. پزشک شما بهترين منبع براي راهنمايي و درمان است.
براي ديدن ويدئوهاي نمونه جراحي هاي سپتوپلاستي و رينوپلاستي
دکتر مهدي غلامي کليک کنيد
7. اجتناب از فين کردن يا زورزدن يا بلند کردن وزنه هاي سنگين : هر کدام از اين اقدامات مي توانند باعث پاره شدن مويرگ هاي ظريف و فراوان موجود در مخاط بيني شوند که خونريزي هاي آزاردهنده را در پي خواهند داشت.
مهم است که همه راهنماييها و دستورات پزشک را به دقت دنبال کنيد. همچنين، در صورتي که سؤالاتي درباره مراقبتها يا عوارض بعد از عمل داريد، بهتر است با پزشک خود مشورت کنيد.
چگونه بهترين جراح را براي عمل سپتوپلاستي و رينوپلاستي انتخاب کنيم؟
شما مي توانيد از دکتر مهدي غلامي به روش هاي زير نوبت بگيريد:
1. از طريق گزينه ي وقت ملاقات در صفحه ي اوليه سايت
2. از طريق تماس با شماره 05138414605
3.از طريق شبکه هاي اجتماعي دکتر مهدي غلامي به آدرس Instagram: dr_gholami_omfs
4. از طريق سايت هاي نوبت دهي نوبت دات آر، سلامتي24، پذيرش 24، دکترتو، دکتر دکتر